середа, 10 березня 2021 р.

Українська Хартія Вільної Людини


      На уроці історії України під керівництвом Г.В.Коцебейчук гімназисти           5-А класу вкотре обговорили основний зміст Української Хартії вільної людини.

     1 грудня 2012 року в Києві група ініціативних, авторитетних, відомих своєю громадянською позицією в українському суспільстві людей у складі: В’ячеслава Брюховецького, Мирослава Мариновича, Богдана Гаврилишина, Мирослава Поповича, Семена Глузмана, Євгена Сверстюка, Володимира Горбуліна, Вадима Скуратівського, кардинала Любомира Гузара, Ігора Юхновського, Івана Дзюби (багатьох з них вже немає в живих) уклали Українську Хартію вільної людини, щоб висловити те, якими вони бачать життєві орієнтири для нашого суспільства, і водночас дати поштовх до об’єднання всіх людей, які хочуть доброго й гідного життя в Україні і навколо неї.

     Ця Хартія містить три основні тези та десять принципів, здійснення яких потребує багатьох великих особистих і колективних зусиль. А для цього потрібен діалог між усіма, хто хоче добра нашому народові і його державі. Нам потрібні зміни.

     Один з авторів Української Хартії вільної людини, поважний член ініціативної групи «Першого грудня» Євген Сверстюк зазначив, що «… хартії завжди є провісниками приходу нових часів й розриву з минулим. Ми повинні  повернутися до традиційних українських цінностей: любові та служіння заради спільної справи».

     Кінцевою метою застосування хартії члени «Першого грудня» вбачають життя «вільної людини у вільній країні».

    «Ми повинні зрозуміти, що таке свобода, усвідомити її важливість й почати шукати шляхи набуття свободи духу», - сказав Блаженнійший Любомир Гузар.

Укладачі Хартії пропонують 10 орієнтирів – напрямів, у яких слід працювати кожному українцеві, аби жити як «вільна людина у вільній країні»:

 «Бути вільною людиною»,

«Бути українцем»,

«Бути активним громадянином»,

«Любити»,

«Мислити»,

«Бути господарем»,

«Бути лідером»,

«Бути відкритим суспільством» ,

«Бути успішною державою»,

«Бути учасником демократичної спільноти народів».

Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів –мистецтво емоцій

     Під час години спілкування з психологом гімназії І.І.Гарвасюк на тему «Емоційний інтелект» гімназисти 5(9) – А класу обговорювали, як розвинений емоційний інтелект допомагає знижувати рівень стресу й протистояти тривожності, отримувати більше задоволення від роботи, покращує стосунки та взаємодію з іншими.

         То що ж таке емоційний інтелект? Це вміння розпізнавати свої і чужі емоції та їх причини виникнення, рахуватися з ними, проявляти емпатію та будувати стосунки з людьми на основі цих знань та вмінь. Сам емоційний інтелект є навичкою, яку можна розвивати й покращувати.

    

     Відповіді на ці запитання допомогли зрозуміти учням, наскільки у них розвинені навички емоційного інтелекту та які з них варто розвивати. А навчившись розуміти свої емоції, стане легше розуміти інших та взаємодіяти з ними.

Ми чуємо тебе, Тарасе, крізь століття...

    У березневі дні українці віддають шану великому Кобзарю, пророку нації, Тарасу Григоровичу Шевченку. 

     Учні 5-А класу під керівництвом учителя української мови та літератури Бежук М.М. провели урок-дискусію "Невмируще слово Кобзаря". 



 

вівторок, 2 березня 2021 р.

Обласна творча група вчителів зарубіжної літератури

    26 лютого відбулося засідання творчої групи вчителів зарубіжної літератури Тернопільської області на тему: "Гаджет на занятті. З досвіду використання завдань із QR-кодом на уроках зарубіжної літератури".  Учасники в дистанційному режимі обговорили теоретичні питання з даної проблеми: як працюють QR-коди, чому це зручно, переваги використання QR-кодування, чи потрібно використовувати такий інтерактивний метод на уроках літератури. 

     Наступна зустріч матиме практичне застосування: учасники творчої групи підготують практичні завдання з використанням QR-кодів на різних етапах уроку зарубіжної літератури.