середа, 25 березня 2020 р.

Продовження карантину!

    Загальнонаціональний карантин, який мав тривати до 3 квітня включно, продовжено на 21 день – до 24 квітня включно. Відповідне рішення Уряд ухвалив сьогодні, 25 березня 2020 року.

   “З огляду на ситуацію у світі, таке рішення було очікуваним. Наразі терміни карантину можуть знову змінитись в залежності від епідеміологічної ситуації в Україні. Цьогорічне ЗНО потрібно буде переносити на більш пізні дати. Однак воно обов’язково відбудеться. Це також змінить терміни проведення вступної кампанії. Наразі ми маємо декілька можливих сценаріїв розвитку подій. Сподіваюсь, що до кінця цього тижня вже зможемо представити їх суспільству з чітким таймінгом”, – зазначив заступник Міністра освіти і науки Єгор Стадний.

    Також передбачаються зміни у проведенні пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Докладна інформація про це буде оприлюднена на сайті МОН завтра, 26 березня 2020 року.

неділя, 22 березня 2020 р.

Потрібно знати всім!!!

У зв’язку із лабораторно  випадком захворювання на COVID-19 у Заліщиках обласною комісією з питань ТЕБ та НС класифікована медико-біологічна надзвичайна ситуація, а з 00:00 год 21.03.2020 на території Тернопільської області було введено режим надзвичайної ситуації.



Дотримуйтесь звичайних заходів обережності

середа, 18 березня 2020 р.

Малюємо та аналізуємо


    Гімназисти молодших класів із захопленням виконують завдання, які інтегруються з образотворчим мистецтвом. 



    Першокласники (5 клас), вивчаючи тему "Персонажі, які оточують Алісу" за казкою-нонсенс Люїса Керролла "Аліса в Країні Див", отримали домашнє завдання - намалювати одного з персонажів казки. На наступному уроці продовжили працювати над даними образами: характеризували свого героя за планом:
- ім'я героя;
- коли і де зустрівся вперше з Алісою;
                                                                                                                                                                    - особливі риси характеру;
                                                                                    - чому я обрав цього героя. 
       А ось так знайомилися з грою "Крокет".


      Працювали над рисами характеру кумедної та дивовижної Пеппі, яку створила всесвітньо відома шведська письменниця Астрід Ліндгрен.



   Другокласники (6 клас), подорожуючи зі Скруджем у просторі й часі (за повістю Дікенса "Різдвяна пісня в прозі"), малювали духів і занотовували те, що вони показали чи куди привели героя.
  







  Третьокласникам (7 клас) дуже подобається повість В.Короленка "Сліпий музикант". Тема мистецтва у творі перегукується з темою пошуку головним героєм свого місця в житті. Тому завдання вплив музичних інструментів на Петра Попельського та що символізує кожен у долі героя гімназисти зобразили так:




вівторок, 17 березня 2020 р.

Дистанційне навчання

           Дорогі діти! Карантин - це не канікули, тому навчаємося дистанційно!
                  Антуан де Сент-Екзюпері "Маленький принц"  (4-А та 4-Б класи)
       
          
    1.  Познайомтесь за 4 хвилини з біографією видатного французького письменника Антуана де Сент-Екзюпері 

    2. Прочитайте казку-притчу «Маленький принц».

    3. Словникова робота. Зробіть запис у зошитах і пригадайте теорію літератури.
Казка – прозовий твір про вигадані, фантастичні події.
Притча – невеликий твір повчального характеру з чітко вираженою мораллю.
Алегорія – художній засіб, за допомогою якого узагальнене поняття розкривається через конкретні образи.

   4. Домашнє завдання (виконати в зошитах). Читаючи, випишіть з тексту цитати (не менше 5-ти), які стали фразеологізмами (наприклад, «Ми відповідаємо за тих, кого приручили»).


5 5. Пройдіть  тестування 21 березня до 20.00 за посиланням у Google clasroom (код доступу буде відкрито  21.03 о 19.00).


       Новела як літературний жанр  (3-Б клас)
      О'Генрі "Дари волхвів", "Останній листок"

1. Познайомтесь з біографією О"Генрі з підручника.

2. Занотуйте в зошит і вивчіть визначення літературного жанру новела.

3. Прочитайте новелу "Дари волхвів" (або прослухайте аудіокнигу).
4. Перегляньте презентацію.

5. Виконайте в домашніх зошитах завдання: заповніть табличку, яка знаходиться на останньому слайді презентації.

6. Сфотографуйте своє завдання і надішліть (до 21.03 включно).

Посилання на презентацію
https://drive.google.com/open?id=1odKMvhBr6G6_iMNUTUjBxf2HefOzH2T8


Джанні Родарі "Листівки з видами міст" (2-А клас)


1. Познайомтесь з біографією великого італійського казкаря Джанні Родарі з підручника.2. Перегляньте презентацію та виразно прочитайте 2-3 рази вірш "Листівки з видами міст".

https://youtu.be/habji7zPimk

3. Зверніть увагу на головну думку вірша:- уславлення краси і різноманітності світу, прагнення до його відкриття та пізнання;- висловлення співчуття простим трудівникам, чиєю працею створюється усе багатство;- наголошення на необхідності соціальної справедливості та вмінні підходити до оцінки життєвих явищ різнобічно.4. Занотуйте в зошити і пригадайте літературознавчий термін:літературний герой - образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів. Ліричний герой не обов'язково тотожний авторові.5. Подумайте над запитанням: "У чому істинна краса людини та світу?"
6. Виконайте завдання в Google class


Відгук на повість "Аліса в Країні Див" . 
Розвиток зв'язного мовлення (1-А, 1-Б класи)

1.У домашніх зошитах напишіть відгук про популярність повісті "Аліса в Країні Див" (до 21.03).


2. Зверніть увагу на план, за яким вчимося писати відгук.

Відгук — це текст, у якому дають оцінку прочитаному, почутому, побаченому, висловлюють власне ставлення до нього.
Мета відгуку:
— описати свої почуття та думки, які з’явилися від знайомства з автором і його твором;
— рекомендувати книжку або твір іншим читачам.

План
1. Вступ. Короткі відомості про прочитану книжку: ім’я автора, назву твору, в якому році він написаний автором, місце й час подій, які змальовані в книжці, хто стоїть у центрі оповіді.
2. Основна частина відгуку:
- про що ця книжка?
- опишіть місця у творі, які найбільше сподобалися, та обґрунтуйте, чому саме;
- подумайте, у чому полягає головна думка розказаної історії. Можна розповісти про те, які риси характеру, вчинки, подвиги героїв викликали найсильніші емоції.
3. Висновок. Сподобалася книжка чи ні? Чому? Що здалося найцікавішим? Чи згодні ви з діями героїв або, можливо, вчинили б по-іншому?

Пишіть про все, що спаде на думку. В узагальненні ви можете сказати, чи маєте намір продовжити знайомитися з цим автором, прочитати інші його книжки, або ж порекомендувати цю книжку читачам.

неділя, 8 березня 2020 р.

Прилітайте, лелеченьки, в Укрїну!


   Слухачі Заліщицької філії МАН України та НГТ «Пошук» взяли участь у науково-практичному семінарі «Охорона білого і чорного лелек в Україні», який організували та провели 5 березня в офісі Національного Природничого Парку «Дністровський каньйон» Західноукраїнське орнітологічне товариство, Національний лісотехнічний університет України та Державний природознавчий музей НАН України та НПП «Дністровський каньйон».
 Серед доповідачів – А.А.Бокотей, кандидат біологічних наук, завідувач відділу ландшафтного та біологічного різноманіття  Львівського  Державного природознавчого музею НАН України, керівник лабораторії зоології хребетних, старший науковий співробітник («Чорний лелека в Україні: поширення, чисельність, біологія, охорона»), М.Д.Матвеев, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її викладання Національного університету імені І.Огієнка м.Кам’янець-Подільський («Сучасний стан і охорона білого лелеки в Україні»). Про освітні заходи в рамках проєкту «Ciconia-Ukraina» (2005-2020) доповідала Н.В.Дзюбенко, кандидат біологічних наук, завідувач відділу прикладної музеології, керівник лабораторії екології  хребетних Львівського Державного природознавчого музею, про «Застосування фотопасток для дослідження чорного лелеки» говорив А.А. Бокотей. 
   Зоряна Кальчук, учениця 3(7)-А класу, слухач НГТ «Пошук» Заліщицької державної гімназії презентувала свій проєкт на тему  «Прилітайте, лелеченьки, в Україну!». Учасниками науково-практичної конференції були Лилик Дмитро (6-А), Запорожан Віталіна (5-А), Пельцер Єлєна (4-А), Сандецька Катерина     (4-А), а також О.Д.Войчишин, директор гімназії, та О.М.Лугофет, учитель біології. Гімназисти взяли інтерв'ю в Наталії В’ячеславівни Дзюбенко та Андрі Андрійовича Бокотея.  Відбулася дискусія, обмін думками щодо напрямків роботи людини задля збереження популяції цих легендарних птахів. Цінні роздаткові матеріали, буклети та плакати отримали учасники конференції. 





неділя, 1 березня 2020 р.

Ще один успішний рік!

 22 лютого 2020 року відбувся ІІ тур ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Захист юних науковців відбувався в ЗОШ №5 з поглибленим вивченням іноземних мов м.Тернополя. Під час урочистого відкриття наставників юних дослідників привітали начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Хома О.З., директор Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН Мигайчук Л.М. та проректор з наукової роботи Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, доктор технічних наук Рогатинський Р.М..

    Цьогоріч Тернопільське відділення святкує 25-річчя своєї діяльності. Приємно, що серед досягнень - перемоги й наших гімназистів, членів Заліщицької філії МАН України.

   13 учнів-членів філії презентували свої дослідження в 10 секціях: 
Тяско Денис (секція "Математичне моделювання", керівник Колодницька О.Ю.) - ІІ місце;
Прогодюк Олексій (секція "Прикладна математика", керівник Колодницька О.Ю.) - ІІІ місце;
Тракало Ольга (секція "Теологія", керівник Дяків В.Г.) - ІІ місце;
Бурка Яна (секція "Історія України", керівник Дяків В.Г.) - ІІІ місце;
Яросевич Анастасія (секція "Українська література", керівник Зубик Н.В.) - ІІІ місце;
Смутило Юлія (секція "Українська література", керівник Зубик Н.В.) - учасник;
Українець Софія (секція "Українська мова", керівник Зубик Н.В.) - учасник;
Миронюк Софія (секція "Фольклористика", керівник Зубик Н.В.) - ІІІ місце;
Угрин Юрій (секція "Зарубіжна література", керівник Середюк Т.С.) - ІІ місце;
Хандій Діана (секція "Зарубіжна література", керівник Копичинська З.М.) - ІІ місце; 
Мельник Вікторія (секція "Екологічно безпечні технології", керівник Горин Н.П.) - ІІ місце;
Макарик Вікторія (секція "Екологічно безпечні технології", керівник Горин Н.П.) - ІІ місце;
Сорба Євген (секція "Теоретична фізика", керівник Горин Н.П.) - ІІІ місце.
   Вітаємо переможців та їх керівників!
   Учасники конкурсу отримали неоціненний досвід змістовної наукової дискусії, спілкування з авторитетними вченими, а найголовніше - мали змогу самовиразитися та вдосконалити свої знання і вміння.
   Натхнення всім для нових наукових відкриттів, впевненості в собі та здійснення мрій!
   До нових перемог!