середа, 25 жовтня 2023 р.

Пані Мова на гостинах у пані Осені!

        Тиждень, який розпочався в гімназії 23 жовтня, був присвячений рідній українській мові. 


       У переддень святкування Дня української писемності та мови  (27.10.2023), 24 жовтня, на інформаційній годині учні класу дізналися про історію свята, про день пам'яті преподобного Нестора-літописця, котрого вважають не лише мислителем, ученим, ченцем Києво-Печерського монастиря, але й автором найдавнішої пам'ятки літератури українців - "Повісті минулих літ". Саме з Нестора-літописця починається, як вважають дослідники, писемна українська мова. 


     Цікавий урок розвитку зв'язного мовлення, аудіювання і читання текстів підготувала й провела для учнів класу вчителька української мови Наталія Михайлівна. Велична пані  Мова завітала на гостину до чарівної пані Осені. Упродовж цього магічного дійства гімназисти виконували різноманітні вправи, знайомлячись з цікавою лексикою рідної мови, дізнаючись про нові традиції українців. 


     На осінному дереві діти залишили побажання та подяки Осені й Мові за їх магічний дух, неймовірну красу, величну мотивацію.

     На завершення діти пригостилися осінніми смаколиками та смачними пляцками. 
  Щиро дякуємо за цікавий урок неймовірній учительці рідної мови Наталії Михайлівні! 

     А потім був цікавий квест! Завдання здобувачі освіти шукали впродовж дня в приміщенні гімназії.  Результат правильно виконаної роботи - солодкі смаколи від директора!


вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Цікавий проєкт!

                     Учні класу розпочали роботу над проєктом "Розмалюймо рідну землю".

І етап - фарбування камінців з учителем трудового навчання Сергієм Володимировичем Брусяком.


ІІ етап - ось що вийшло!



ІІІ етап - втілюємо задум!



Всесвітній день здорового харчування

        Сьогодні чимало розмов можна почути про здорове харчування. Харчування - один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. Багато людей в силу різних причин нехтують здоровим харчуванням.

    
     Про важливість та основні принципи здорового харчування розповіла учням класу Наталія Михайлівна Пацарина та медична сестра Наталія Романівна Коверчук.


     Здоровий перекус організувала психолог гімназії Ірина Іннадіївна Гарвасюк.

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

Перше, що необхідно зробити, – вирішити харчуватися правильно. Для цього варто враховувати основні принципи здорового та безпечного харчування:

  1. Різноманітний, збалансований раціон. Розробіть меню таким чином, щоб в ньому були страви з м’яса і риби, морепродуктів, круп, зелені, овочів і фруктів.
  2. Відмова від фаст-фуду та рафінованих продуктів. Борошно, масло, цукор, кухонна сіль – все потрапляє під табу.
  3. 6 приймань їжі (основні і перекуси). Довгі перерви між їжею можуть стати причиною стресу для організму.
  4. Останнє приймання їжі – не пізніше ніж за 2 години до сну. Вночі травна система не повинна бути завантаженою, їй потрібен відпочинок.
  5. Магазинні соуси, підсилювачі смаку, консерванти та хімічні добавки необхідно замінити на сметану, йогурт, оливкову олію. Для поліпшення смакових якостей підійдуть спеції і трави.
  6. В приготуванні страв краще надавати перевагу запіканню, варінню, готуванню на пару. Під час смаження виділяються канцерогенні речовини, які негативно впливають на організм і здоров’я в цілому.

Історія гімназії

     Учні класу разом з учителем історії Наталією Ярославівною Гуцуляк гортали сторінки історії нашого закладу від часу його відродження - 1995 року.  Гімназисти дізналися про славетну історію та цікавих, неординарних випускників гімназії, символіку та традиції закладу освіти, віддали шану Оресту Квачу, який загинув за незалежність нашої держави, а також розгадували квест "Мої батьки і гімназія".     




понеділок, 9 жовтня 2023 р.

Перша поїздка

       Дощовий осінній день. Зранку прохолодно та сиро. Але затишно й тепло в автобусі, який вирушає до Чернівців. 

       Сніданок у кафe OZZY

і переїзд до кінотеатру на перегляд мультфільму "Мавка" за мотивами драми-феєрії Лесі Українки "Лісова пісня".

       Захоплюючий фільм відкрив перед нами двері у світ легенд, де природа й любов переплітаються в незабутньому танці. Усі поринули в чарівний світ української міфології, яка розповідає про героїчні подвиги та неймовірні пригоди. "Мавка. Лісова пісня" зачаровує своєю глибокою символікою та красою.  Головна героїня - символ природи, кохання та вічності.

             А далі була ще одна цікава екскурсія - Музей науки, створений Чернівецьким обласним відділенням МАН України. 

               Юні гімназисти відчули себе науковцями, дослідниками, експериментаторами. 













       Щиро дякуємо "KLASS_TOUR_ZAL" (керівник екскурсії Олеся Стойко) та перевізнику (шофер Олег Скакун) за незабутні враження та комфорт.
            До нових цікавих подорожей!

неділя, 1 жовтня 2023 р.

Під покровом Богородиці

 



Вітаємо зі святом Покрови,
 Днем захисників і захисниць України, 
Днем українського козацтва,
Днем створення УПА!

Слава Україні!
Героям слава!