середа, 26 січня 2022 р.

День Соборності та День пам'яті героїв Крут

    Напередодні Дня Соборності України учні класу взяли участь у телемості єднання "Схід і Захід разом назавжди", до якого доєдналися 16 закладів освіти України.



    Своїми думками про Соборність поділилися гімназисти

  КАТЯ СЕНДЕЦЬКА. "Для мене соборність - це претензія кожного на безкомпромісну абсолютну свободу. Це те, коли ми, нарешті, знайдемо світло в собі, вийдемо зі своєї тіні. Перестанемо ділитися на "східних" і "західних". Покажемо російськомовним одноліткам, що україномовне середовище комфортне, і донесемо до кожного важливість мовного питання. Коли ми викинемо з голови весь мотлох. Коли перестанемо дивитися "мір на ізнанку з Дмітрієм Камаровим", коли перестанемо ставити російські хештеги в тік тоці, щоб стати популярними, коли українською співачкою перестане бути Надєжда Дарафєєва. Коли ми об'єднаємося заради спільної мети. І саме тоді проллється світло на наше майбутнє. І тільки така молодь зможе творити вільну і соборну країну. Консолідуйтеся!"

  АЛІНА ЮРІЙЧУК.  "Уже минає 103-я зима. Надворі січень. Самотній чоловік прийшов на могилу рідної йому людини - дідуся, який віддав своє життя в боротьбі за вільну Україну. На камені витесано тільки дату смерті - 22.01.1919.  
- О діду, милий мій діду! Поглянь, за що ти віддав своє життя! - з болем у серці промовляє про себе уже немолодий чоловік. - Глянь, як українців знову ділять на «східних» та «західних». Західних називають «поїдачами москалів», а східних - «малоросами». Старші люди кажуть, що за влади СРСР було жити краще, а молодь цурається рідної мови та вишитої сорочки, мовляв, що це "нинче не модно". У мене серденько розривається! Згадай, як раніше збиралися декілька сотень добровольців проти величезної Червоної Армії. Вони вірили! Вірили, що їхній дух непереможний. Шкода, що цієї єдності не відчуває зараз наша країна…"

   ЗОРЯНА ДРАБАНЮК. Україна для мене - це, насамперед, єдність та цілісність народу, шана держави. Щоб не втратити своєї країни, нам потрібно триматися разом та підтримувати одне одного. Не нехтувати історичною пам'яттю та історією сьогодення, адже надзвичайно дорогою ціною ми здобули й відстоюємо єдність і суверенність нашої країни.

   ХРИСТЯ БОГУЦЬКА.  Для мене Соборна Україна - це вільна та незалежна країна. Соборність - духовна єдність українців. Соборна Україна - це сильна країна, в якій я хочу жити й виховувати власних дітей.

 

 "Бій під Крутами між чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із      500-600 київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" тривав 5 годин. Це бій, який став важливою частиною української історичної пам'яті, яку ми відновлюємо з часів нашої незалежності," - про це говорили на уроці пам'яті з учителем історії Г.В.Коцебейчук учні класу.  


Немає коментарів:

Дописати коментар