середа, 26 січня 2022 р.

День Соборності та День пам'яті героїв Крут

    Напередодні Дня Соборності України учні класу взяли участь у телемості єднання "Схід і Захід разом назавжди", до якого доєдналися 16 закладів освіти України.



    Своїми думками про Соборність поділилися гімназисти

  КАТЯ СЕНДЕЦЬКА. "Для мене соборність - це претензія кожного на безкомпромісну абсолютну свободу. Це те, коли ми, нарешті, знайдемо світло в собі, вийдемо зі своєї тіні. Перестанемо ділитися на "східних" і "західних". Покажемо російськомовним одноліткам, що україномовне середовище комфортне, і донесемо до кожного важливість мовного питання. Коли ми викинемо з голови весь мотлох. Коли перестанемо дивитися "мір на ізнанку з Дмітрієм Камаровим", коли перестанемо ставити російські хештеги в тік тоці, щоб стати популярними, коли українською співачкою перестане бути Надєжда Дарафєєва. Коли ми об'єднаємося заради спільної мети. І саме тоді проллється світло на наше майбутнє. І тільки така молодь зможе творити вільну і соборну країну. Консолідуйтеся!"

  АЛІНА ЮРІЙЧУК.  "Уже минає 103-я зима. Надворі січень. Самотній чоловік прийшов на могилу рідної йому людини - дідуся, який віддав своє життя в боротьбі за вільну Україну. На камені витесано тільки дату смерті - 22.01.1919.  
- О діду, милий мій діду! Поглянь, за що ти віддав своє життя! - з болем у серці промовляє про себе уже немолодий чоловік. - Глянь, як українців знову ділять на «східних» та «західних». Західних називають «поїдачами москалів», а східних - «малоросами». Старші люди кажуть, що за влади СРСР було жити краще, а молодь цурається рідної мови та вишитої сорочки, мовляв, що це "нинче не модно". У мене серденько розривається! Згадай, як раніше збиралися декілька сотень добровольців проти величезної Червоної Армії. Вони вірили! Вірили, що їхній дух непереможний. Шкода, що цієї єдності не відчуває зараз наша країна…"

   ЗОРЯНА ДРАБАНЮК. Україна для мене - це, насамперед, єдність та цілісність народу, шана держави. Щоб не втратити своєї країни, нам потрібно триматися разом та підтримувати одне одного. Не нехтувати історичною пам'яттю та історією сьогодення, адже надзвичайно дорогою ціною ми здобули й відстоюємо єдність і суверенність нашої країни.

   ХРИСТЯ БОГУЦЬКА.  Для мене Соборна Україна - це вільна та незалежна країна. Соборність - духовна єдність українців. Соборна Україна - це сильна країна, в якій я хочу жити й виховувати власних дітей.

 

 "Бій під Крутами між чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії та загоном із      500-600 київських курсантів і козаків "Вільного козацтва" тривав 5 годин. Це бій, який став важливою частиною української історичної пам'яті, яку ми відновлюємо з часів нашої незалежності," - про це говорили на уроці пам'яті з учителем історії Г.В.Коцебейчук учні класу.  


неділя, 23 січня 2022 р.

Волонтерська допомога

    Слава ГошовськаДопомога безпритульним тваринам, м.Заліщики

Пост вдячності❤️
Це неймовірно,😍 ми отримали фінансову підтримку з Різдвяної коляди від учнів 10-А класу Заліщицької державної гімназії.
Щиро дякуємо за таку світлу і добру справу, завдяки якій, наші тварини стануть ситіші, здоровіші та швидше зможуть потрапити в свої сім’ї.
Дякуємо за допомогу, чуйність та небайдужість до долі безпритульних тварин.
Ми вражені❤️ДЯКУЄМО!





четвер, 13 січня 2022 р.

Творча зустріч однодумців

   13 січня відбулася творча зустріч однодумців для вчителів зарубіжної літератури  "Вивчення шкільного курсу зарубіжної літератури. Підручник "Зарубіжна література 9 клас", на якій презентовано підручник для 9 класу за редакцією Ю.І.Ковбасенка та анонсовано підручник для 5 класу НУШ.





 

неділя, 9 січня 2022 р.

Інтернат-олімпіада

 ХІ Всеукраїнська інтернет-олімпіада "На Урок"

18 гімназистів взяло участь в інтернет-олімпіаді. 

Наші досігнення: 3 дипломи ІІ ст. та 3 дипломи ІІІ ст.








вівторок, 4 січня 2022 р.

"Я гордий тим, що з України родом!" (Василь Верига)

 3 січня відзначаємо сторіччя від дня народження видатного українця, нашого земляка, учня Заліщицької гімназії 1936-1938 рр. -  Василя Вериги /03.01.1922-30.12.2008/

Письменник, журналіст, науковець, бібліотекознавець, громадський діяч. Автор багатьох книг, численних статей, історичних розвідок.

 Пан Верига був завжди бажаним гостем у Наддністрянському краї. Особливо на Заліщанщині, бо тут, у селі Колодрібка він народився 100 років тому, 3-го січня 1922 року. У рідному селі закінчив народну школу(1936). При сприянні товариства " Рідна школа" продовжив навчання у Заліщицькій та Коломийській гімназіях (1936 - 1938), Заліщицькій середній школі (1939). З червня 1940 учителював у селах Рожанівка та Королівка Заліщицького району.

У 1943 добровільно вступив до Першої Української дивізії "Галичина", брав участь у битві під Бродами. В 1945-1948 рр. перебував у полоні в таборах Італії та Англії. Після довгих поневірянь, в червні 1951 перебрався до Канади, яка стала йому другою батьківщиною. Оселившись в Торонто, шість років чекав на отримання громадянства.

Сільський хлопець з Галичини почав заробляти на прожиття, працюючи  спочатку на фабриці, згодом на пошті. У 1952році створив сім`ю, одружився з українкою із Буковини Оксаною Альботою. Зумів поступити в університет в Торонто. У 1955-1959 роках здобув на його історичному факультеті ступінь бакалавра. Залишився працювати в університетській бібліотеці.

Займав посаду голови Слов'янської секції. Був членом Професорської асоціації університету та професійних організацій бібліотекарів. За наукові праці отримав ступінь « Бібліотекар 4-го рангу», що дорівнював званню професора. Брав участь у міжнародних конгресах славістів. В 1968 р. захистив дисертацію на звання магістра в університеті в Оттаві. Вже на пенсії отримав звання доктора філософії в Українському вільному університеті в Мюнхені (1990). Водночас усі ці роки проводить активну педагогічну діяльність на курсах українознавства в Торонто, літніх українських освітніх курсах у Вінніпегу, інше.

В Канаді він активно включається в життя громади. Василь Верига - активний член Українського національного об'єднання, Братства колишніх вояків УПА, член президії секретаріату Конгресу вільних українців, член оргкомітету 1-го та 2-го Всесвітніх форумів українців у Києві (1992,1997). Це лише неповний перелік посад, які обіймав доктор Верига, вносячи свій вклад у творення сучасної історії української спільноти по обидва боки океану.

За свою активну діяльність отримував численні заслужені нагороди: медалі, ордени, грамоти, почесні відзнаки.

За роки незалежності Василь Іванович відвідав Україну більше двох десятків разів. Думками і помислами завжди був у рідному краї,  при нагоді бував на малій батьківщині, у своєму селі. Відвідував Заліщики, неодноразово був в краєзнавчому музеї, Заліщицькій центральній районній бібліотеці, навчальних закладах міста, з якими активно співпрацював.

Був меценатом, дарував книги та журнали з власної бібліотеки, сприяв у виданні книг, в отриманні комп'ютерів та копіювальної техніки та ін.

Особливо цінною для заліщан є книга Василя Вериги "Там, де Дністер круто в'ється"/ Торонто,1974; перевидання - Львів: Вид-во "Каменяр", 1993/

З найкращими новорічно-різдвяними побажаннями гімназисти 6-А!




 

Щасливого Нового року!

                    Новорічний виступ гурту A-Girls


                      https://youtu.be/jpuW5hZH6J8