понеділок, 27 вересня 2021 р.

Розпочався новий навчальний рік


     У Заліщицькій філії Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН України урочисто розпочався новий навчальний рік. Слухачів привітали Олександра Войчишин, директор філії, та Зоряна Копичинська, відповідальна за роботу філії.
   Олександра Дмитрівна відзначила досягнення юних науковців на обласному та Всеукраїнському рівнях, участь слухачів у конференціях, вебінарах, конкурсах, експедиціях, літніх школах. 
    В урочистій атмосфері вручено Диплом ІІІ ступеня та бронзову медаль призера Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Олександру Лучину та Диплом учасника Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Максиму Гловацькому.
   Бажаємо юним науковцям підкорення нових вершин, творчих злетів та вдалих наукових відкриттів!

Європейський день мов


   Європейський день мов - свято, що відзначається 26 вересня. Проголошене Радою Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001 року. Основна мета - заохочення до вивчення мов.
    У гімназії відбувся брейн-ринг між 6-ми класами, приурочений Європейському дню мов.


 

Трагедія в Бабиному Яру

  

 На початку жовтня 2021 року на території Бабиного Яру відбудеться офіційна церемонія за участю світових лідерів до 80-річчя трагедії знищення євреїв. 

   У Заліщицькій державній гімназії минулого тижня розпочато цикл просвітницьких годин для учнів 6(10) класів, мета яких - виправити історичну несправедливість щодо замовчування цієї трагедії за часів радянської влади. Учитель історії Коцебейчук Г.В. розпочала бесіду словами:          "Тільки той, хто пам'ятає,  має право на майбутнє". Далі лекторка наголосила на причинах масового винищення євреїв німцями та окреслила жахливість дій фашистів. 

   Галина Володимирівна, окрім того, зазначила, що кожен з нас має пам'ятати про людей, які, ризикуючи власним життям, стали на захист безправного єврейського народу. Це Олена Вітер, настоятелька греко-католицького монастиря у Львові, яка першою серед українців 1976 року отримала звання "Праведник народів світу". Такого ж звання був удостоєний митрополит Андрей Шептицький, адже за часів німецької окупації врятував від страти сотні єврейських сімей. 

   Кожен з нас, наголосила Галина Володимирівна, має пам'ятати про цю жахливу подію знищення людей у Бабиному Яру та тих, хто став на їх захист. Бути українцем, відповідно до цінностей УХВЛ, яких має дотримуватися гідна особистість, - це знати історію свого народу та примножувати славу Батьківщини.


середа, 22 вересня 2021 р.

Олімпійський урок

 Учні класу взяли активну участь у проведенні Олімпійського уроку в рамках тижня фізичного виховання.


середа, 15 вересня 2021 р.

Тиждень історії гімназії


       Цікава зустріч для учнів 6-их класів відбулася з Наталею  Ярославівною Гуцуляк, учителем історії, керівницею кімнати-музею історії гімназії. 

       Наталія Ярославівна розповіла про історію нашого навчального закладу в 30-их роках ХХ ст.,  про видатних гімназистів, перших гімназистів-українців, про відродження в 1995 році та про сучасну історію закладу.

АРТЗОНА "У закапелках душі"


   До власної артзони запросили учнів гімназії Катерина Сендецька, Аліна Юрійчук та Денис Диковицький. Тепла, невимушена атмосфера панувала під час зустрічі. Юні художники розповідали не тільки про свої картини, але й поділилися досвідом роботи з пензлем та фарбами, лайфхаками, як власноруч виготовити полотно для малювання тощо.


    Щирими були й запитання присутніх: чи навчаєтесь професійно, які картини найбільш цінні для вас, які плани на майбутнє. Юні митці пропонували відвідувачам написати відгуки про картини і допомогти придумати назви для робіт. Цікавою була дискусія щодо картини під умовною назвою "Сліпа любов".





   Автори картин своїм прикладом надихнули й мотивували багатьох гімназистів до подолання невдач, до розкриття прихованих талантів.

 

Осінній вернісаж


 Традиційний ярмарок-розпродаж "Осінній вернісаж" у Заліщицькій гімназії вражав розмаїттям яскравих кольорів овочів та фруктів, сонячних посмішок гімназистів та гостей, запахом та смаком домашньої випічки. Благодійний ярмарок - це хороша нагода допомогти тим, хто цього потребує. 









понеділок, 13 вересня 2021 р.

Моральні цінності священних книг

    Інтегрований урок зарубіжної літератури та історії на тему "Загальнокультурне значення священних книг народів світу, найвідоміші з них. Священні книги як вихідна основа світових релігій, етичних уявлень, мистецтва різних народів" відбувся в 4(8)-А класі.

 Галина Володимирівна, учитель історії, розповіла про основні релігії світу, а також разом з учнями пригадала про зародження християнства. 


Зоряна Копичинська, учитель зарубіжної літератури, говорила про значення священних книг для розвитку культури, мистецтва й літератури. А для глибшого знайомства з Біблією як основою двох релігій - юдейської та християнської, структурою Святої Книги, її морально-філософським змістом було запрошено пароха Церкви Покрови Пресвятої Богородиці отця Івана Сендзюка.


 Цікавою була практична частина уроку - пошук цитат у Біблії за допомогою умовних позначень.