пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

День пам'яті Героїв Небесної Сотні

     20 лютого українці вшановують подвиг учасників Революції Гідності та увічнюють пам'ять Героїв Небесної Сотні.

   20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали "Небесною Сотнею", а під час прощання лунала пісня "Плине кача...", яка стала українським народним реквієм.  

     




понеділок, 15 лютого 2021 р.

Конкурс-захист науково-дослідницьких робіт МАН

    15 лютого 2021 року в Заліщицькій державній гімназії відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. 

  Цьогоріч слухачі Заліщицької філії представили 16 наукових проєктів у відділеннях літературознавства, мовознавства, математики, комп'ютерних наук, історії, фізики, хімії та біології. Учасників конкурсу привітала Олександра Дмитрівна Войчишин, директор гімназії, яка побажала плідної праці та вдалого виступу юним науковцям. Відповідальна за роботу філії Зоряна Миронівна Копичинська наголосила на змінах, які чекають наших конкурсантів цього навчального року. Компетентне журі високо оцінило напрацювання манівців. 

     Вітаємо слухачів і наукових керівників з перемогою в І етапі конкурсу!

      Відділення літературознавства та мовознавства

Смутило Юлія (українська література), керівник Зубик Н.В..

Гловацький Максим (зарубіжна література), керівник Копичинська З.М..

Виклюк Роксолана (англійська мова), керівник Байгуш Н.В..







Відділення математики та комп'ютерних технологій

Прогодюк Олексій (математика), керівник Колодницька О.Ю..

Безушко Юлія (математика), керівник Колодницька О.Ю..

Мельник Вікторія (математика), керівник Колодницька О.Ю..

Лучик Олександр (комп'ютерні технології), керівник Грушко Н.А..










Відділення історії

Горобець Тетяна (історія України), керівник Дяків В.Г..

Горук Анастасія (історія України), керівник Дяків В.Г..

Заячковська Тетяна (історія України), керівник Дяків В.Г..

Деліу Тарас (історія України), керівник Полевий В.В..




Відділення фізики, хімії та біології

Кілик Анастасія (хімія), керівник Нагірна Г.М..

Олійник Віталій (фізика), керівник Горин Н.П..

Пельцер Єлєна (медицина), керівник Горин Н.П..

Огородник Юлія (медицина), керівник Горин Н.П..

Гуменний Роман (фізика), керівник Горин Н.П..








     Врахувавши поради, зауваження журі, учасники І етапу конкурсу-захисту готові виборювати перемогу на наступному етапі.

четвер, 11 лютого 2021 р.

День Безпечного Інтернету

 

  Учні 5-А класу у всесвітній День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) працювали онлайн над створенням інформаційних буклетів «Ми з Інтернетом – друзі» та пригадали правила безпечного користування мережею Інтернет. Цьогоріч День безпечного Інтернету проходив під гаслом «Разом для найкращого Інтернету». 


    Для гімназистів учителі інформатики Грушко Н.А. та Колодницька О.Ю. провели інтерактивну вікторину «Подорож до країни Інтернет-небезпек». Учні занурилися в лабіринти морського бою «Ми за безпечний Інтернет», у якому з легкістю долали перешкоди, підготовлені педагогами. Також п'ятикласники пройшли тестування «Безпека поведінки в цифровому світі». Виконуючи завдання, учні розглянули ключові принципи мережевого етикету й безпечної поведінки, отримали рекомендації щодо обережності й відповідальності під час роботи в Інтернеті.

     Сьогодні Інтернет – невід’ємна частина нашого життя, тому безпека в цьому середовищі потребує нашої постійної уваги.

 

неділя, 7 лютого 2021 р.

Цікаво й корисно!

   У рамках інженерного тижня відбулася зустріч слухачів Заліщицької філії МАН України з викладачами інституту фізико-технічних і комп'ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (кафедра "Електроніки і Енергетики").

                       

    Про досягнення кафедри та інституту розповіли манівцям Михайло Миколайович Солован, доктор фізико-математичних наук, доцент кафедри, та Галина Олегівна Андрущак, кандидат фізико-математичних наук, асистент кафедри. Наукова школа, яка існує на кафедрі електроніки і енергетики, визнана українським та світовим співтовариством, продовжує успішно функціонувати, демонструючи нові наукові здобутки.
Юні фізики - Віталій Олійник, Єлєна Пельцер, Оксана Дудяк, Максим Миронюк - поспілкувалися з викладачами й після зустрічі, адже в майбутніх абітурієнтів було чимало запитань.

14 винаходів українців

    Українці - талановита нація. Учені щорічно створюють близько 15 тисяч винаходів. Завдяки їм з'явилися й такі, які зараз активно використовуються в Україні й світі. Саме про найвідоміші винаходи українців йшла мова на просвітницькій годині в 5-А класі.