вівторок, 14 грудня 2021 р.

Державні символи України

     У рамках тижня правових знань випускники гімназії та вчитель права Гуцуляк Н.Я. провели цікаву пізнавальну годину про державні символи України.


вівторок, 7 грудня 2021 р.

7 грудня - Катерини та День української хустки

  Неймовірно теплою, цікавою та захопливою була розповідь учительки української мови та літератури Наталії Михайлівни Пацарини про українську хустку, що є своєрідним оберегом жінок і дівчат, який, як і вишиванка, передається з покоління в покоління та символізує любов і вірність традиціям.
  Шестикласники (десятикласники) Заліщицької державної гімназії, зачаровані красою хустки, поринули в історію та традиції нашого народу, пов'язані з цим дивовижним аксесуаром, який завойовує сьогодні неабияку популярність серед світових модниць.




неділя, 21 листопада 2021 р.

День Гідності та Свободи

     День Гідності та Свободи - свято кожного свідомого українця-патріота, свято, яке в серці кожної людини відгукується болем і водночас гордістю за свій народ. На захист ідеалів свободи й демократії в 2004 та 2013 стали українці, а після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності та трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації "братнім" російським народом Кримського півострова та деяких областей на сході України, з новою силою піднялося свідоме молоде покоління, яке обрало європейський вектор розвитку нашої держави.

    У цей день ми з вдячністю згадуємо всіх, хто віддав життя, ставши на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів Української держави.

    Гімназисти взяли участь у міських заходах з нагоди свята та переглянули фільм про Ореста Квача, випускника гімназії, котрий загинув на сході України.



Думки учнів класу про саможертовність 
Сакала Яна: "Кожен має вибір - жертвувати своїм життям чи ні. Цей феномен трапляється рідко в сучасному суспільстві, бо не всі на це здатні. Самопожертва - це вищий прояв благородства, який доводить, що у світі ще існує доброта та безкорисливість".

Кравчук Анастасія: "Яскравим і вічним прикладом жертовності став Орест Квач - герой мого містечка і серця кожного. Він був готовий віддати своє життя за нас, за тихі ночі та спокійний сон без тривог. І нехай його відвага гріє душу кожного з нас".

Виклюк Роксолана: "Люди часто віддають своє життя заради порятунку інших. Яскравим прикладом є наш земляк Орест Квач. У перші дні війни він загинув за гідне майбутнє Батьківщини й увіковічнив себе як герой нашого часу".

Михалків Юлія: "Орест Квач був не просто людиною, а патріотом. Він наскільки любив свою країну, що не замислюючись пішов за неї боротися. На жаль, загинув. Але Орест є для всіх прикладом".

Приємський Максим: "На мою думку,  ось навіщо людям саможертовність, а саме для того, щоб давати надію на хороше та радісне життя, жертвуючи своїм".

Радинський Станіслав: "Ще один приклад - Орест Квач, котрий за вільну і соборну Україну віддав своє життя. Самопожертва важлива і потрібна світу, тому що цим можна врятувати життя інших людей".

Красій Ярослав: " Орест Квач пішов на війну захищати Україну, але, на жаль, загинув. Він для нас є великим героєм і дав багато чого зрозуміти. Не лише він, а й багато хлопців пішло захищати батьківщину, щоб нам тут було добре. Деякі повернулися додому, а деякі ні. І тут треба зрозуміти,  є такі люди, що йдуть на війну заради своїх близьких рідних.


       

вівторок, 9 листопада 2021 р.

9 листопада - День української писемності та мови

 

    У цей день ми аналізуємо шлях розвитку нашої мови, говоримо про її важливість у консолідації українського  суспільства, згадуємо Нестора Літописця.

     За традицією 9 листопада пишемо диктант національної єдності й перевіряємо свої знання з української мови. 




понеділок, 1 листопада 2021 р.

Дистанційне навчання

     У зв’язку з напруженою ситуацією щодо захворюваності на COVID-19 на території Заліщицької міської територіальної громади 29 жовтня відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Заліщицькій міській раді.

З метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 на території громади комісія одноголосно прийняла рішення про те, щоб заклади загальної середньої освіти з 01 листопада 2021 року по 05 листопада 2021 року перевести на дистанційну форму навчання.

https://youtu.be/drGgyQtCU8A












четвер, 28 жовтня 2021 р.

УНІКУМ. ОБЛАСНИЙ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНИЙ ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ ПАМ'ЯТІ ГЕРОЯ АТО ОРЕСТА КВАЧА​

   

     27 жовтня 2021 року відбувся Другий відкритий дистанційний чемпіонат Тернопільщини з українських інтелектуальних ігор пам'яті Героя АТО Ореста Квача. Організатором виступили Тернопільський обласний  осередок КРОКС, який діє на базі ЗОШ І-ІІІ ступенів            №10 м. Тернополя, та Заліщицька гімназія, яку представила команда учнів 6-А класу у складі Михайла Нагуляка, Станіслава Радинського, Яни Сакали, Єлєни Пельцер, Іллі Михайлюка. У конкурсі взяли участь 10 команд області. Розігрувалися 20 питань з різних сфер життя України і світу у форматі "Що? Де? Коли?" За результатами наша команда посіла третє (призове) місце. 

     Ми пам'ятаємо про героїв, які віддали своє життя за свободу й незалежність України.






середа, 27 жовтня 2021 р.

Науково-практичний семінар

   На базі НПП "Дністровський каньйон" відбувся науково-практичний семінар "Флористична унікальність Дністра та проблеми її збереження", приурочений 90-ій річниці праці Є.Гаєвського "Szczatki flory pierwotnej w jarze Dneistru". У семінарі взяли участь Інститут екології Карпат НАН України, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В.Гнатюка, Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіТ України. Серед запрошених - представники влади, Заліщицького краєзнавчого музею, міської публічної бібліотеки, члени туристсько-екологічної студії "Джерела" Заліщицької державної гімназії, студенти й учні міста.

   З вітальним словом виступили заступник директора Парку, головний природознавець Чубатий В.Д. та науковий куратор НПП "Дністровський каньйон", професор, завідувач кафедри геоекології та методики викладання екологічних дисциплін Тернопільського національного університету ім. В.Гнатюка Царик Л.П. Із доповіддю "Скельні відслонення Дністровського каньйону: рефугіум чи історичний екокоридор ксерофільної флори" виступив Кагало О.О., старший науковий співробітник, завідувач відділу охорони природних екосистем Інституту екології Карпат НАН України, кандидат біологічних наук, член Науково-технічної ради. Цікавими були виступи працівників науково-дослідного відділу НПП на тему: "Слідами Вацлава Гаєвського: сучасні флористичні дослідження Дністровських стінок". 

   Про використання соціальних мереж з метою пропагування бережливого ставлення до рідкісних видів рослин говорили учні Заліщицької державної гімназії, слухачі НГТ "Пошук" Анастасія Панчук, Тетяна Паньків та Роксолана Виклюк. Досвідом роботи з охорони довкілля поділилася викладач Заліщицької філії МАН Горин Н.П. У рамках семінару відбулося обговорення можливостей залучення громадськості до збереження раритетних видів рослин, укотре зроблено акцент на світовій цінності стінок Дністра як ботанічної скарбнички, про яку свого часу писав Вацлав Гаєвський. Підсумував роботу семінару начальник науково-дослідного відділу НПП "Дністровський каньйон" Вікирчак О.К..

https://www.youtube.com/watch?v=emw1Zl-KHjs&t=225s


понеділок, 18 жовтня 2021 р.

Ми перемогли! Вітаємо!

 

Вітаємо команду A_Girls, яка успішно пройшла конкурсний відбір #батлjuniorz і продовжить участь у фінальних етапах Конкурсу.


Тренінг професійного самовизначення


 Учні класу - слухачі Заліщицької філії МАН України взяли участь в онлайн-тренінгу професійного самовизначення старшокласників.

неділя, 17 жовтня 2021 р.

понеділок, 4 жовтня 2021 р.

    1 жовтня для вчителів зарубіжної літератури провела вебінар "Використання онлайн-платформ та онлайн-застосунків для формування інноваційного стилю педагога", який відбувся на порталі eTutorium (журнал "Зарубіжна література в школах України).












понеділок, 27 вересня 2021 р.

Розпочався новий навчальний рік


     У Заліщицькій філії Тернопільського обласного комунального територіального відділення МАН України урочисто розпочався новий навчальний рік. Слухачів привітали Олександра Войчишин, директор філії, та Зоряна Копичинська, відповідальна за роботу філії.
   Олександра Дмитрівна відзначила досягнення юних науковців на обласному та Всеукраїнському рівнях, участь слухачів у конференціях, вебінарах, конкурсах, експедиціях, літніх школах. 
    В урочистій атмосфері вручено Диплом ІІІ ступеня та бронзову медаль призера Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Олександру Лучину та Диплом учасника Всеукраїнського етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН Максиму Гловацькому.
   Бажаємо юним науковцям підкорення нових вершин, творчих злетів та вдалих наукових відкриттів!

Європейський день мов


   Європейський день мов - свято, що відзначається 26 вересня. Проголошене Радою Європи під час Європейського року мов 6 грудня 2001 року. Основна мета - заохочення до вивчення мов.
    У гімназії відбувся брейн-ринг між 6-ми класами, приурочений Європейському дню мов.


 

Трагедія в Бабиному Яру

  

 На початку жовтня 2021 року на території Бабиного Яру відбудеться офіційна церемонія за участю світових лідерів до 80-річчя трагедії знищення євреїв. 

   У Заліщицькій державній гімназії минулого тижня розпочато цикл просвітницьких годин для учнів 6(10) класів, мета яких - виправити історичну несправедливість щодо замовчування цієї трагедії за часів радянської влади. Учитель історії Коцебейчук Г.В. розпочала бесіду словами:          "Тільки той, хто пам'ятає,  має право на майбутнє". Далі лекторка наголосила на причинах масового винищення євреїв німцями та окреслила жахливість дій фашистів. 

   Галина Володимирівна, окрім того, зазначила, що кожен з нас має пам'ятати про людей, які, ризикуючи власним життям, стали на захист безправного єврейського народу. Це Олена Вітер, настоятелька греко-католицького монастиря у Львові, яка першою серед українців 1976 року отримала звання "Праведник народів світу". Такого ж звання був удостоєний митрополит Андрей Шептицький, адже за часів німецької окупації врятував від страти сотні єврейських сімей. 

   Кожен з нас, наголосила Галина Володимирівна, має пам'ятати про цю жахливу подію знищення людей у Бабиному Яру та тих, хто став на їх захист. Бути українцем, відповідно до цінностей УХВЛ, яких має дотримуватися гідна особистість, - це знати історію свого народу та примножувати славу Батьківщини.


середа, 22 вересня 2021 р.

Олімпійський урок

 Учні класу взяли активну участь у проведенні Олімпійського уроку в рамках тижня фізичного виховання.


середа, 15 вересня 2021 р.

Тиждень історії гімназії


       Цікава зустріч для учнів 6-их класів відбулася з Наталею  Ярославівною Гуцуляк, учителем історії, керівницею кімнати-музею історії гімназії. 

       Наталія Ярославівна розповіла про історію нашого навчального закладу в 30-их роках ХХ ст.,  про видатних гімназистів, перших гімназистів-українців, про відродження в 1995 році та про сучасну історію закладу.

АРТЗОНА "У закапелках душі"


   До власної артзони запросили учнів гімназії Катерина Сендецька, Аліна Юрійчук та Денис Диковицький. Тепла, невимушена атмосфера панувала під час зустрічі. Юні художники розповідали не тільки про свої картини, але й поділилися досвідом роботи з пензлем та фарбами, лайфхаками, як власноруч виготовити полотно для малювання тощо.


    Щирими були й запитання присутніх: чи навчаєтесь професійно, які картини найбільш цінні для вас, які плани на майбутнє. Юні митці пропонували відвідувачам написати відгуки про картини і допомогти придумати назви для робіт. Цікавою була дискусія щодо картини під умовною назвою "Сліпа любов".





   Автори картин своїм прикладом надихнули й мотивували багатьох гімназистів до подолання невдач, до розкриття прихованих талантів.