понеділок, 30 листопада 2020 р.

Відбувся конкурс дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів

  Як можна популяризувати науку серед учнів середнього шкільного віку? Звісно, проведенням різноманітних заходів, які мотивують молодь, участю в міжнародних та Всеукраїнських конкурсах і програмах. 

  Одним з пріоритетів своєї роботи Заліщицька гімназія вважає науково-дослідницьку діяльність учнів у гімназійному товаристві "Пошук" та Заліщицькій філії МАН України.

   У 2020 році на розгляд обласного журі члени НГТ "Пошук" подали 10 реферативних робіт (2(6) класи - 2; 3(7) класи - 4; 4(8) класи - 4). Уперше конкурс дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів проходив онлайн на платформі Zoom та Google meet. Згідно з правилами конкурс відбувся в два етапи: заочне оцінювання реферативних робіт та захист-дискусія. За висновками журі, переможцями стали всі 10 учасників гімназійної команди, які, відповідно, здобули 3 - перших,  4 - других, 3 - третіх місць:

І місце:

Бойчук Валентин,учень  2(6)-Б класу, англійська мова;

Сендзюк Максим, учень 3(7) -А класу, зарубіжна література;

Шипітка Марта, учениця 3(7) -Б класу, історія України;

ІІ місце:

Махніцька Владислава, учениця 2(6) -А класу, математика;

Савчинський Іван, учень 3(7) -Б класу, інформатика;

Зима Юлія, учениця 3(7) -Б класу, екологія;

Гринишин Юлія, учениця 4(8) -А класу, фізика;

ІІІ місце:

Дудяк Оксана, учениця 4(8) -Б класу, фізика;

Гриник Михайло, учень 4(8) -Б класу, фізика;

Шкільнюк Дмитро, учень 4(8) -Б класу, фізика.

Бажаємо юним науковцям радості пізнання, творчого натхненнята цілеспрямованої праці.

Щира подяка керівникам наукових робіт: Н.П.Горин, Н.В.Байгуш, В.Г.Дяківу, Н.А.Грушко, З.М.Копичинській.

пʼятниця, 27 листопада 2020 р.

Конкурс дослідницьких робіт для учнів 6-8 класів

    26-27 листопада в режимі онлайн відбувся обласний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницьких робіт учнів 6-8 класів. Заліщицьку філію МАН на базі гімназії представили слухачі НГТ "Пошук":

 секція математики - Владислава Махніцька, учениця 2(6)-А класу, керівник Грушко Н.А.,

секція інформатики - Іван Савчинський, учень 3(7)-Б класу, керівник Грушко Н.А.,

секція англійської мови - Валентин Бойчук, учень 2(6)-Б класу, керівник Байгуш Н.В.,

секція екології - Юлія Зима, учениця 3(7)-Б класу, керівник Дяків В.Г.,

секція історії України - Марта Шипітка, учениця 3(7)-Б класу, керівник Дяків В.Г.,

секція зарубіжної літератури - Максим Сендзюк,  учень 3(7)-А класу, керівник Копичинська З.М.,

секція фізики - Оксана Дудяк, учениця 4(8)-Б класу, керівник Горин Н.П.,

                        - Юлія Гринишин, учениця 4(8)-А класу, керівник Горин Н.П.,

                        - Михайло Гриник, учень 4(8)-Б класу, керівник Горин Н.П.,

                        - Дмитро Шкільнюк, учень 4(8)-Б класу, керівник Горин Н.П..


середа, 25 листопада 2020 р.

Інформаційно-профілактична акція "16 днів проти насильства"

   Гімназисти 5-А класу підтримують проведення Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції "16 днів проти насильства"

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», яка з 1991 року підтримується міжнародною спільнотою. Ось і в Шаргородському районі дана акція стартувала 25 листопада в Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Основними завданнями акції є:

привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків;

активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства;

 - проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення  щодо нетерпимого ставлення до насильства;

- формування свідомості усіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

На виконання Плану заходів з проведення Національної кампанії «Стоп насильству!» на період до 2015 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 01.12.2010 року № 2154-р, та відповідно до рекомендацій щодо проведення щорічної акції «16 днів проти насильства», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 17.09.2012 року № 581, у Шаргородському районі здійснювалися заходи із попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює наступні важливі дати:

 - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок (25 листопада);

- Всесвітній день боротьби зі СНІДом (01 грудня);

- Міжнародний день боротьби з рабством (02 грудня);

- Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями (03 грудня);

- Міжнародний день волонтера (05 грудня);

- Міжнародний день боротьби з корупцією (09 грудня);

- Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі (06 грудня);

- Міжнародний день прав людини (10 грудня).

День Гідності і Свободи

   Просвітницьку годину "Ми гідні бути вільними" з п'ятикласниками провела учитель історії Галина Володимирівна Коцебейчук.

     Український народ сьогодні має державну й духовну незалежність, свою мову, віру, самобутню культуру, тисячолітні традиції, славну історію. А найголовніше - ми вільні творити власне майбутнє. Недарма саме під таким гаслом відзначається цьогорічний День Гідності і Свободи в нашій державі. І сьогодні є перешкоди на шляху до свободи, багато хто хоче відібрати в нас цю фундаментальну цінність.
   Сьогодні ми маємо згадати й подякувати нашим захисникам, нашим новітнім героям, які віддали своє життя заради збереження цієї свободи. Ми повинні не тільки шанувати учасників Революції Гідності, пам'ятати героїв, але й самим бути гідними. Адже тільки з гідності можна утвердити хоробрість, совість і чесність. Все це - величезна робота для нас, молодого покоління українців!
  

 

пʼятниця, 13 листопада 2020 р.

Увага! Відновлюємо навчальний процес

До уваги вчителів, здобувачів освіти та батьків!

З понеділка, 16 листопада 2020 року,  гімназія та інші заклади освіти відновлюють свою роботу в звичному режимі, відповідно до протоколу районної комісії ТЕБ та НС (№40 від 13.11.20).

Заняття будуть проводитися відповідно до розкладу уроків (помаранчева зона). 

Проведення учнівських предметних олімпіад призупиняється до 30 листопада.


Гарних вихідних і до зустрічі в понеділок!


неділя, 8 листопада 2020 р.

9 листопада - День української писемності та мови

   У День української писемності та мови за традицією
покладають квіти до пам'ятника Несторові Літописцю;
відзначають найкращих популяризаторів українського слова;
заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою;
стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.


Мова – душа народу

      У День української писемності та мови в Заліщицький державній гімназії в рамках роботи Заліщицької філії Тернопільського обласного відділення МАН України відбулася науково-теоретична конференція «Мова – душа народу». До онлайн-конференції приєдналося близько 50 учасників: слухачі секцій «Українська мова та література», «Зарубіжна література», учасники НГТ «Пошук» та викладачі. Модератором конференції була Зубик Наталія Василівна, викладач української мови та літератури філії, кандидат філологічних наук. Учасників заходу привітали директор Заліщицької гімназії та філії Войчишин Олександра Дмитрівна, відповідальна за роботу Заліщицької філії Копичинська Зоряна Миронівна.







   Слухачами МАН були представлені власні  напрацювання - міні-проєкти щодо питання історії становлення української писемності, функціонування мови, а також щодо видатних постатей, причетних до розвитку рідного слова й літератури загалом. Василюк Олена, учениця 7(11)-Б класу, слухачка секції «Українська мова та література», представила проєкт на тему: «Історія становлення мови періоду України-Руси. Нестор Літописець і його внесок у розвиток писемності». Безушко Віталіна, учениця 6(10)-А класу, слухачка секції «Українська мова та література» НГТ «Пошук», запропонувала доповідь на тему «Історія розвитку української мови з кінця ХVIII ст. до часів незалежної України». Сакала Яна та Пельцер Єлєна, учениці 5(9)-А класу, слухачки секції «Зарубіжна література», запропонували спільний проєкт «Становлення Дня української писемності та мови. Значення мови на законодавчому рівні. Внесок Петра Яцика в розвиток української мови як національної святині». Українець Софія та Смутило Юлія, учениці 7(11)-Б класу, слухачки секції «Українська мова та література»,  у рамках відзначення річниці з дня смерті Г.Сковороди (9 листопада 1794р.) представили науково-дослідницьку проєктну роботу «Григорій Сковорода – мислитель, філолог, фундаментатор української літератури й культури ХVІІІст.».

  Дорогі українці, нехай материнське слово буде для всіх нас духовним джерелом життя й оберегом.   Пам’ятаймо, що «мова – це дуща народу, а народ без мови – не народ»   (В. Сосюра). Із гідністю й шаною ми повинні усвідомлювати велику вагу рідного слова й особисту відповідальність за нього перед минулим, сьогоденням і майбутнім.

 


ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ!

 


https://sites.google.com/site/zalgimnasia/home



четвер, 5 листопада 2020 р.

ДЕНЬ ДОБРА

     13 листопада відзначають Всесвітній день доброти. Напередодні цього свята гімназисти 5-А класу зустрілися в zoom-конференції, щоб пригадати й обговорити можливості кожного творити добрі справи в такий нелегкий для всіх нас час. Свято доброти нагадує людям про важливість прояву людяності та взаємодопомоги в повсякденному житті.


   Ініціатором свята став волонтерський рух "За доброту", що з'явився в Японії 1997 року. Цілі й завдання організації - надихати людей на добрі вчинки, які ми повинні робити щодня. Якщо нема можливості зробити добро, то є можливість не робити зло! Ось головна думка сьогоднішньої зустрічі.