середа, 6 червня 2018 р.

"Веселка Дністрова"



Запальні танці ансамблю "Квіти України"

       1 червня, у День захисту дітей, районний відділ з питань освіти, молоді та спорту підводить підсумки досягнень учнів району за навчальний рік. Серед нагороджених були учні 2-А класу - Шевченко Елізабет та Красій Ярослав, вихованці позашкільних закладів освіти.    Цьогоріч переможців Всеукраїнських, обласних, районних олімпіад, конкурсів, проектів вітав своїми запальними танцями колектив "Квіти України" Заліщицького будинку дитячої та юнацької творчості. Відрадно, що саме гімназисти 2-их класів є учасниками цього танцювального колективу, неодноразового переможця міжнародних та Всеукраїнських конкурсів.






Наші перемоги



                    Цьогорічні переможці інтелектуального конкурсу

                                             юних істориків "Сова"





Цікава подорож

      
                     31 травня 2018 року учні нашого класу відвідали чарівне місто Чернівці. Ми побували в драматичному  театрі ім. О.Кобилянської, переглянувши надзвичайно цікаву і повчальну виставу "Пригоди морського вовка". 



       Багато цікавого дізналися про рідкісні види дерев та кущів, відвідавши Чернівецький ботанічний сад













  Смачно поласувавши піцою, попрямували до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, колишньої резиденції митрополитів Буковини. Учні дізналися про спорудження резиденції, її реставрацію після пожежі. Мармурова, блакитна і червона зали справили незабутнє враження на гімназистів. 

вівторок, 5 червня 2018 р.

ВЕЛИКДЕНЬ






День Європи




       Напередодні Дня Європи, що відзначається в Україні в третю суботу травня, працівники Заліщицької центральної районної бібліотеки  Світлана Пукіш  та Ольга Титор спільно з учителями Заліщицької державної гімназії Зоряною Копичинською та Лілією Жлуховською  провели в читальному залі для гімназистів інтерактивний бібліоекспрес  «Книжкові мости в Європу».
        Основна мета заходу – ознайомити молодь з історією Європи та кращими взірцями сучасної західної літератури.      
      Першою зупинкою експресу стало с. Ділове на Закарпатті, де 1887 року встановлено геодезичний знак, який символізує центр Європи.
      Як живе сучасна Європа? Чим переймаються молоді європейці? Які в них захоплення та інтереси? Про все це можна було дізнатися з книг, які експонувались на книжковій виставці «Із європейської скарбнички». Перший розділ експозиції – «Сучасні романи з Європи» – був  представлений книгами таких авторів: Умберто Еко, Криштофа Занусссі, Стінга Ларсона, Роберто Савіано, Станіслава Лема, Ю. Несбьо, Артуро Переса-Реверте, Фридриха Глаузера, Ернерда Лу та інших.
    Другий розділ виставки – «Класика» – презентував кращі зразки світової літератури українською мовою, що видані в  сучасній Україні: праці Макіавеллі, Руссо, твори Франсуа Рабле, Педро Кальдерона, П’єра Бомарше, Мішеля Монтеньє, Марселя Пруста, Луі-Фердінанда Селіна та інших.  Ці книги видані завдяки державній підтримці програми  «Українська книга» .
        Розділ  «Нобелівські лауреати» умовно був поділений на дві частини: пропонувались книги нобелівських лауреатів з літератури українською мовою (понад десять авторів) та твори російською мовою, що є у фондах бібліотеки.
       Гімназисти ознайомилися з «Енциклопедією-довідником зі світової літератури», збірником «Література Англії», виданнями Ніколаєнко О. «Бароко. Класицизм. Просвітництво», Кирилюк В. «Література Середньовіччя», а також журналом «Зарубіжна література в школі».
      Наступна зупинка – слайд-програма «Навчання в Європі. Плюси та мінуси», з якої учні дізнались про переваги освіти у Європі. Представлено  перелік країн, які  надають можливість безкоштовного навчання студентів різних країн, отримавши ґранти і стипендії.
    Гімназисти та вчителі щиро вдячні працівникам районної дитячої бібліотеки за плідну співпрацю. Учасники інтерактивного бібліоекспресу почерпнули багато цікавої та корисної інформації про Європу, ознайомилися з новинками західної літератури, що є у фондах бібліотеки.