вівторок, 23 січня 2018 р.

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ

День Соборності - свято України, яке відзначають 22 січня
 в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Урок історії провела вчитель історії Галина Володимирівна Коцебейчук

четвер, 11 січня 2018 р.

І етап конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН


       4 січня відбувся І етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт слухачів МАН Заліщицької філії 
Учні-слухачі МАН представили 25 робіт. 
Журі оцінило та подало заявку на участь у ІІ етапі 22 робіт:
 9 реферативних та 13 науково-дослідницьких.
Бажаємо успіху манівцям!


середа, 3 січня 2018 р.

Диво Різдва


Інтегрований урок зарубіжної літератури, англійської мови та української літератури за повістю Чарльза Діккенса "Різдвяна пісня в прозі"


     Навчаючись у гімназії, поринаєш у справжній вир подій, який постійно дає тобі наснагу відкривати для себе щось нове, знайомитися з новими друзями, пізнавати нові горизонти. Ми беремо участь у різноманітних цікавих проектах, змагаємося на олімпіадах і конкурсах, відпочиваємо, пізнаючи Україну та Європу, проводимо скайп-зустрічі з однолітками з різних країн світу, готуємо свята для батьків, займаємося волонтерською діяльністю. Щоразу поруч з нами наші наставники – учителі-предметники та класний керівник. Завдячуємо і своїм батькам, які не стоять осторонь наших справ.
    Напередодні Новорічно-різдвяних свят, 26 грудня, 2(6)-А клас разом з класним керівником Зоряною Миронівною Копичинською та батьками провели Різдвяні зустрічі. Адже саме Новорічні і Різдвяні дні – це світлі дні, що приносять добро в наші душі, яке так необхідне кожному.
    У ці дні кожна людина очікує на диво, бо душа потребує його. Для одних таким дивом буде іграшка, про яку колись давно мріяв, для інших –  очікувана зустріч з друзями, рідними, близькими людьми. Є й такі, для яких дивом буде зустріч з цікавою книгою, що здатна перенести нас у невідомі краї, подарувати зустріч з улюбленими героями. Саме така зустріч і чекала на нас на уроці зарубіжної літератури «Диво Різдва» за повістю Чарльза Діккенса «Різдвяна пісня в прозі».
     На такому нетрадиційному уроці ми, проаналізувавши образ головного героя Ебенезера Скруджа, простежили, які моральні проблеми ставить у своєму творі «Різдвяна пісня в прозі» Чарльз Діккенс, поговорили про традиції католицького і православного Різдва, пригадали вивчені раніше на уроках музики, англійської мови та української літератури колядки, які вселяють радість і надію в душі всіх, хто їх слухає. Цікавими були розповіді вчителів англійської мови Олександри Дмитрівни Войчишин та української мови і літератури Марії Мар’янівни Бежук, які розповіли про традиції святкування Різдва в Англії та Україні. Смачна вечеря – 12 пісних страв – чекала на нас після уроку, яку приготували наші батьки.
Як казково вечір наплива,
В серці щем забутий ожива,
Тихо стукає у шибку
Ніч Христового Різдва.

     Закінчилися наші зустрічі зі Скруджем, подорожі з Духами в часі.                «Різдвяна пісня в прозі» вже не буде звучати на уроці зарубіжної літератури. Та буде вона звучати в наших серцях! Чи будемо ми заздрити, зустрівши багатого скупця, що нагадує Скруджа, чи, може, пожаліємо його?! Чарльз Діккенс застеріг нас від надмірного захоплення грошима, багатством. Письменник стверджував, що «не гроші роблять людину щасливою, а людяність».
    То ж памятаймо в ці святкові дні саме про людяність, доброзичливість, теплоту людського серця. Даруймо її тим, хто найбільше потребує, – скривдженим,  ображеним, бідним. Прикрашаючи ялинку, ми написали на новорічних кульках наші бажання один одному: здоровя, теплоти, радості, добра і неодмінно миру нашій Україні.
    Батьки та учні 2-А класу щиро дякують класному керівнику Зоряні Миронівні Копичинській за цікаві зустрічі, вечори, свята, подорожі, проведені з учнями нашого класу. Напередодні Різдва Христового побажати педагогічному колективу гімназії щедрот від Бога, опіки Матінки Божої, злагоди та тепла родинного, здоров’я та плідної праці. 
       Христос народився! Славімо Його!

За дорученням класу
Яна Сакала та Надія Михайлівна Сакала